به گزارش راهبرد معاصر، حجتالاسلام محسنی اژهای، امروز چهارشنبه (30 آذر) با مدیران و کارکنان پژوهشگاه دستگاه قضا، ضمن اشاره به کارهای متنوع و متکثر این پژوهشگاه نشست داشت.
در این نشست حجتالاسلام مهدی هادی رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه به ارائه گزارشی از اهم اقدامات این پژوهشگاه در حوزههای مختلف پرداخت و گفت: پژوهشگاه قوه قضائیه از سال 1391 تا به امروز 30 عنوان کتاب را به چاپ رسانده است.
وی با بیان اینکه در نتیجه مکاتبات صورت گرفته میان پژوهشگاه قوه قضائیه با دادگستریها و معاونتها و بخشهای مختلف قضایی، بیش از 200 عنوان نیاز پژوهشی به پژوهشگاه قوه قضائیه واصل شد، عنوان کرد: در حال حاضر 30 برنامه ملی در سطح قوه قضائیه و در سطح پژوهشگاه، تبیین و تعریف شده است.
حجتالاسلام هادی با اشاره به ایجاد پژوهشکده مطالعات قضای اسلامی در سال جاری از سوی پژوهشگاه قوه قضائیه، اظهار کرد: هدف از تشکیل این پژوهشکده، اجرای مفاد تفاهمنامه منعقدشده میان دستگاه قضا و حوزههای علمیه و افزایش بهرهگیری از ظرفیتهای فقهی در حل و فصل مسائل قضایی است.
وی با بیان اینکه پژوهشگاه قوه قضائیه در راستای حل و فصل چالشهای قضایی، الگوی سه گانه پیوند میان پژوهشگاه، دانشگاه و دادگستری را ایجاد کرده است، گفت: این مرکز تا کنون در استانهای فارس و مازندران شکل گرفته و تا پایان سال نیز در استانهای اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی ایجاد خواهد شد.
حجتالاسلام هادی با بیان اینکه پس از مکاتبات صورت گرفته میان پژوهشگاه قوه قضائیه و دادگستری استانها، نمایندگان دادگستریهای مختلف به پژوهشگاه معرفی شدند، تصریح کرد: بنای ما بر آن است که کارهای پژوهشی صرفا به تهران متمرکز نشوند و هرکدام از نمایندگان دادگستریهای مختلف، پس از بررسی مشکلات قضایی استانهای متبوع خود، موارد احصاءشده را با پژوهشگاه در میان بگذارند تا اقدامات پژوهشی لازم برای رفع مشکلات و چالشهای قضایی مدنظر در مناطق مختلف کشور انجام شود.
وی همچنین با اشاره به گردآوری کلیه بیانات حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری در ارتباط با دستگاه قضا و مسائل حقوقی و حکمرانی قضایی از سوی پژوهشگاه قوه قضائیه، گفت: پژوهشگاه در راستای اجرای تاکیدات مقام معظم رهبری، مقدمات ورود پویا و جدی دستگاه قضا به مسائل منطقهای و بینالمللی را فراهم کرده است، دورنما و چشمانداز مورد نظر ما برای پژوهشگاه قوه قضائیه آن است تا به نقطهای برسیم که کلیه اقدامات صورت گرفته در دستگاه قضا پژوهشبنیان و دارای پیوست پژوهشی باشد.
در ادامه فاطمه بداقی سرپرست پژوهشکده مطالعات حقوقی قضایی با اشاره به طرحهای ملی در دستور کار این پژوهشکده در راستای چابک سازی دستگاه قضا گفت: واگذاری امور فاقد ماهیت قضایی، جرمزدایی و کاهش عناوین مجرمانه، طراحی نظام جامع آموزش و همچنین اصلاح نظام جذب و استخدام و قضات، ازجمله طرحهای ملی پژوهشکده مطالعات حقوقی قضایی در راستای چابک سازی دستگاه قضا محسوب میشوند.
شاطریپور عضو هیئت علمی پژوهشگاه قوه قضائیه با اشاره به مسائل پیچیده، ترکیبی و فراملی که دستگاه قضایی با آنها مواجه است، عنوان کرد: سعی ما در پژوهشگاه قوه قضائیه آن است که مسائل را پس از شناسایی و پیکربندی، از مسیر نظریهپردازی پاسخ دهیم.
وی افزود: پژوهشگاه قوه قضائیه طی دو سال و در نتیجه انجام مصاحبه با بیش از 100 نفر از اساتید دانشگاهها، پژوهشگاهها و موسسات دانشگاهی و حوزوی و همچنین قضات دستگاه قضا، 6 جلد کتاب سیاست جنایی شفاهی ایران به چاپ رساند.
لزوم پیوست های پژوهشی به لوایح قضائی
طهماسبی از دیگر مدیران پژوهشگاه قوه قضائیه نیز در این جلسه، تهیه پیوستهای پژوهشی برای لوایح قضایی را امری ضروری دانست و گفت: تهیه پیوست پژوهشی برای لوایح قضایی، هم در سرعت تصویب این لوایح و هم در جلوگیری از تغییرات غیرکارشناسی آنها بسیار مؤثر است.
طرح بانکداری بدون مسائل پیشگیری از جرایم بانکی است!
وی افزود: متاسفانه در طرح بانکداری جمهوی اسلامی ایران که هماکنون در مجلس مطرح است و 219 ماده دارد، هیچگونه اشارهای به مسائل پیشگیری از جرایم بانکی و وقوع اختلافات و همچنین قضازدایی و حل مسائل از طرق غیرقضایی، نشده است.
جشنواره آراء برتر در حوزه زنان و خانواده، در دی ماه برگزار می شود
زرینی سرپرست معاونت اجرایی پژوهشگاه قوه قضائیه نیز طی سخنانی، ترویج نمونههای فاخر آراء قضایی و تقدیر از آنها را مظهر عدالتگستری دانست و از برگزاری جشنواره آراء برتر در حوزه زنان و خانواده، در دی ماه سال جاری به همت پژوهشگاه قوه قضائیه و با همکاری معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و دانشگاههای شهید بهشتی و الزهرا(س) و سایر مراکز علمی خبر داد.
قابلیت های نرم افزار «کتاب آرا»
بارانی قائم مقام پژوهشگاه قوه قضائیه نیز در این جلسه گفت: نرم افزار «کتاب آرا» که در هفته پژوهش سال جاری از آن رونمایی شد، این ظرفیت و قابلیت را دارد که در هر موضوع خاصی که مورد نظر قاضی و پژوهشگر قضایی است، ظرف کمتر از یک دقیقه، کتابی را بر اساس محتویات و آراء موجود در نرمافزار همراه با فهرستبندی و موضوعبندی، آماده کند.
درخواستی برای حل چالش های قضائی
مرادی سرپرست پژوهشکده مطالعات راهبری طی سخنانی خواستار تسهیل دسترسی پژوهشگران قوه قضائیه به دادهها و اطلاعات غیرطبقهبندیشده برای حل مسائل و چالشهای قضایی شد.
خانم فرزانه عضو هیئت علمی پژوهشگاه قوه قضائیه با بیان اینکه تدوین سند تحول دیجیتال دستگاه قضا در دستور کار پژوهشگاه قوه قضائیه قرار دارد، گفت: هدف اصلی بکارگیری فناوریهای نوین در دستگاه قضا، افزایش رضایتمندی ارباب رجوع است.
خانم رضایی از پژوهشگران پژوهشگاه قوه قضائیه به ارائه گزارشی از اقدامات صورت گرفته در این پژوهشگاه در راستای اجرای طرح «دستیار هوشمند قضایی» پرداخت.
فرجیها دانشیار دانشگاه تربیت مدرس و یکی از پژوهشگران حوزه حقوق و قضا نیز در این جلسه با بیان اینکه مهمترین ویژگی سیاست جنایی اسلام رویکرد شفقتمحور است، عنوان کرد: متاسفانه تراکم بالای پروندهها، اطاله دادرسی و روابط خصمانه میان طرفین دعوی، باعث شده که در فضای حاکم بر دادگستریها و زندانها، احساسات انسانی که قرار است به کشف حقیقت کمک کنند، به حاشیه رانده شوند؛ از همین رو، انتظار داریم که رفع این چالش در دستور کار پژوهشگاه قوه قضائیه قرار بگیرد./ فارس